Nykyään sisäilmatutkimuksessa puhutaan paljon pienhiukkasten, eli aerodynaamiselta halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin kokoisten hiukkasten vaikutuksesta terveyteen. Pienhiukkaset pääsevät pienen kokonsa vuoksi kulkeutumaan syvälle keuhkorakkuloihin, ja osa aina verenkiertoon saakka. Niiden terveysvaikutukset kohdistuvat muun muassa sydän- ja verenkierotoelimistön toimintaan. Pienhiukkasia päätyy sisäilmaan pääsääntöisesti ulkoilmasta, mutta myös sisäympäristön toiminta voi vaikuttaa merkittävästi sisäilman hiukkaspitoisuuksiin.

Erityisesti nyt käsillä oleva joulun aika on pienhiukkasten juhlaa, sillä esimerkiksi kinkun paistaminen ja kynttilöiden poltto muodostavat sisäilmaan runsaasti pieniä partikkeleita. Tutkimusten mukaan kohtalainen kynttilöiden poltto voi nostaa sisäilman pienhiukkaspitoisuudet vastaamaan vilkasliikenteisen liikenneväylän ruuhka-ajan pitoisuuksia.

Mutta…

Tässä vaiheessa täytyy kuitenkin sanoa, että minä olen anarkisti ja pahis, ja aion unohtaa hiukkaspitoisuudet ja terveysvaikutukset jouluksi. Kokonaan.

Perhana, minä pidän kynttilöiden tuomasta rauhallisesta tunnelmasta, kinkun tuoksusta ja vahvasta glögistä, ja ainakin meidän kotonamme tullaan polttamaan kynttilöitä ja paistamaan kinkkua sydämiemme kyllyydestä. Minulla ei ole tästä mitään tutkimustietoa, mutta olen aivan varma (ja älkää korjatko, jos olen väärässä), että mielekkään joulun ja rauhoittumisen positiiviset terveysvaikutukset jyräävät pienhiukkasten terveysvaikutukset. Jos kynttilät ovat se sinun tapasi rauhoittua, go for it!

Jouluna ei siis pitäisi murehtia turhia, vaan rauhoittua ja päästää irti jonninjoutavasta säätämisestä. Jos kuitenkin sisäilma askarruttaa ja haluaa vähentää pienhiukkaspitoisuuksia, on olemassa joitain seikkoja, joihin huomiota kiinnittämällä voi joulusta nautiskella tinkimättä kynttilöiden tuomasta tunnelmasta.

Pienhiukkasia muodostuu nimittäin erityisen paljon epätäydellisestä palamisesta, joten isot savuttavat kynttilät tuottavat enemmän epäpuhtauksia kuin pienemmät, siististi palavat tuikut. Kynttilän liekin lepatus esimerkiksi ilmavirtojen seurauksena lisää epätäydellistä palamista ja edelleen epäpuhtauksien määrää sisäilmassa.

Kynttilä ja nokihiukkasia

Kuva 1. Erityisesti epätäydellinen palaminen tuottaa runsaasti nokea sekä muita pienhiukkasia. Oikealla elektronimikroskooppikuvassa nokipartikkeleita.

Polta kynttilöitäsi oikein ja toimi siis näin:

  • Älä aseta kynttilöitä vetoisiin paikkoihin. Lepattava kynttilä ei rauhoita mieltä, vaan on lähinnä rasittava, ja kynttilän liekin lepatus ilmavirtojen seurauksena lisää epätäydellistä palamista.
  • Seuraa kynttilöiden palamista. Huonolaatuiset kynttilät savuttavat, lepattavat ja lisäävät merkittävästi pienhiukkasten määrää.
  • Suosi pienempiä kynttilöitä, kuten tuikkuja.
  • Huolehdi ilmanvaihdon ja suodatuksen toimivuudesta.
  • Älä polta kynttilääsi molemmista päistä (eh-hehe ?)